+30 27630 61400 info@artina.gr
enel

ΠΟΛΕΙΣ

Γύρω περιοχές

Ανακαλύψτε τις γύρω περιοχές

μεσσηνια διαμονη
μεσσηνια διαμονη

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Η Κυπαρισσία είναι Πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Είναι μιά παραθαλάσσια πόλη στο νοτιοδυτικό μέρος της Πελοποννήσου. Αποτελεί τουριστικό, γεωργικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Χτισμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Ψυχρού, στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη, η οποία είναι ένας διατηρητέος οικισμός και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, πιό πρόσφατα χτισμένη που φθάνει μέχρι την ακτή με άρτια ρυμοτομία. Η Άνω Πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες ενός μικρού λόφου 150 μέτρων, στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του Ενετικού κάστρου.

Το καστρο χτίστηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους και που λόγω της θέσης του ηταν πάρα πολλές οι ανα τους αιώνες παρεμβάσεις, κυρίως δε, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Πρώτες αναφορές για την πόλη εχουμε στο Ομηρο (Ιλιάδα, ραψωδία β , στιχ 593), που δείχνει τους Κυπαρίσσιους να συμβάλλουν με πλοία για τον Τρωικό πόλεμο.

Στα μεσαιωνικά χρόνια ονομαζόταν Αρκαδιά, από τους πολλούς Αρκάδες που κατέφυγαν διωκόμενοι από τους Σλάβους. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας , απετέλεσε για την ευρύτερη περιοχή το προπύργιο των αγώνων των κατοίκων απέναντι στους κατακτητές. Η περιοχή της Κυπαρισσίας είναι πλούσια σε πράσινο και διαθέτει απέραντες αμμώδεις παραλίες. Διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης και αναπτύσσεται συνεχώς.

ΠΥΛΟΣ

Όμορφη πολιτεία, με έντονο νησιώτικο χρώμα -διώροφα ασπρισμένα σπίτια με αυλές και λουλούδια- μεγάλη ιστορία και ιδιόρρυθμο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Χαρακτηριστικές οι καμάρες των κτιρίων της και η πλατεία με τα κανόνια και τον πανύψηλο σκιερό πλάτανο.

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε δυο χαμηλούς λόφους, έχει στο κέντρο του λιμανιού της το βράχο Μαραθονήσι ή Χελωνάκι και τον κυματοθραύστη του, το ιστορικό νησί της Σφακτηρίας.

Απέχει 50 χλμ ΝΔ από την Καλαμάτα. Έχει 2.473 κατοίκους. Η σημερινή όμορφη πολίχνη δεν ταυτίζεται με την αρχαία Πύλο, που τόσες ιστορικές και μυθολογικές αναφορές μας ξυπνά. Η πόλη χτίστηκε σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων του στρατηγού Μεζόν το 1829, ο οποίος από αρχαιολατρία την ονόμασε Πύλο.

μεσσηνια διαμονη
μεσσηνια διαμονη
μεσσηνια διαμονη
μεσσηνια διαμονη

ΚΟΡΩΝΗ

Κακοσκάλι είναι η πρώτη γειτονιά της Κορώνης. Αριστερά ο Μεσσηνιακός κόλπος, σ’ ένα ειδυλλιακό γαλάζιο φόντο. Δεξιά ο λόφος Τουρλάκου, αιώνιος τυχερός θεατής στο φυσικό εξώστη. Ο στενός δρόμος πλαισιωμένος από παλιά νοικοκυρόσπιτα και μαγαζιά κατηφορίζει και γρήγορα αναρωτιέσαι αν συνεχίσεις μπροστά ή πάρεις λίγο λοξά κι αριστερά τα γραφικά σκαλάκια.

Πάντως όπως και να πας η Κορώνη σε προσμένει ανοιχτόκαρδα σα να ‘θελε να σε τιμήσει. Κατεβαίνοντας τα λιθόστρωτα φαρδιά σκαλάκια, με νεοφυτευμένα δεντράκια, θα σε φέρουν ακριβώς στ’ αριστερά μπροστά στ’ αρχοντικό του οπλαρχηγού Καραπαύλου.

Ο μικρός αλλά ζωηρός δρόμος σμίγει με τη παραδοσιακή κεντρική πλατεία που είναι και η πιάτσα. Εύθετος ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δημητρίου, βασιλικός επτανησιακής τέχνης κτίστηκε το 1864. Το ρολόι είναι δωρεά του Μουδάκη το 1909.

ΜΕΘΩΝΗ

Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, η Mεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρά της. O Παυσανίας και ο Στράβωνας ταυτίζουν την τειχισμένη από την αρχαιότητα Mεθώνη με την «αμπελόεσσα Πήδασο», την οποία αναφέρει ο Όμηρος ως μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα, επιχειρώντας να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Tροίας.

Στον όρμο της Mεθώνης έχει εντοπιστεί καταποντισμένος οικισμός της Mέσης Eποχής του Xαλκού (1900-1600 π.X.). Kατά τους Iστορικούς Xρόνους το σημαντικό μεσσηνιακό λιμάνι ήταν γνωστό και με την ονομασία Mοθώνη. Kατά τους Bυζαντινούς Xρόνους η Mεθώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα ως εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων.

Eπί Eνετοκρατίας η Mεθώνη με το κάστρο της αποτελούσε συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Aγίων Tόπων και τους περιηγητές της Mεσογείου. H Mεθώνη έχει 1.169 κατοίκους. Aπέχει 61 χλμ NΔ από την Kαλαμάτα.

μεσσηνια διαμονη
μεσσηνια διαμονη
ξενοδοχεια μεσσηνια
μεσσηνια διαμονη

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κάτω από τον επιβλητικό Ταΰγετο, στην αγκαλιά του Μεσσηνιακού κόλπου η Καλαμάτα σας καλεί να μπείτε στον ζωντανό ρυθμό της.

Φτάνοντας στην Καλαμάτα οδηγώντας, θα σας πάρει περίπου 1 και μισή ώρα καθώς απέχει μονάχα 60 χιλιόμετρα απο το ξενοδοχείο μας! Μόλις φτάσετε, θα αισθανθείτε ένα συναίσθημα δέους καθώς υψώνεται μπροστά σας ο μεγαλοπρεπής Ταΰγετος πάνω απο την πόλη. Η θάλασσα λαμπυρίζει αστραφτερή στα πόδια της Καλαμάτας. Η παραλία της, ατέλειωτη. Ο ρυθμός της θα σας συνεπάρει: μοντέρνα καφέ, παραλιακά μπαρ, εστιατόρια, πολυτελή ξενοδοχεία, αγορές, ιστορικά κτήρια, το λιμάνι, μια έντονη νυχτερινή ζωή. Όλα εδώ είναι μια ζωντανή εμπειρία γιατί η αρχόντισσα της Μεσσηνίας, γεννημένη σε έναν ευλογημένο τόπο, ξέρει από καλή ζωή. Κατά την παραμονή σας στην Καλαμάτα, μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το δρόμο προς τη Μάνη, το νοτιότερο και μεσαίο σημείο της Πελοποννήσου, που εκτείνεται και χωρίζει τις περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας στη νότια Ελλάδα.

Είναι ένας θησαυρός από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, φραγκικά κάστρα και μαγευτικά τοπία. Το απομονωμένο πτυχή αυτής της όμορφης περιοχής, σε συνδυασμό με την ανεξάρτητη φύση των κατοίκων της σήμαινε ότι ορισμένοι παραδόσεις αναπτύχθηκαν χωριστά από την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την Ελλάδα, έτσι ώστε μια ξεχωριστή κοινωνία άφησε το σημάδι του στο χώρο. Μέχρι και την σήμερον ημέρα η αρχιτεκτονική της περιοχής φημίζεται για τα πυργόσπιτα και τις εμπλουτισμένες κατοικίες των οικογενειών της περιοχής από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Banner EUERDF